ПВЦ или алуминиева дограма – какви са разликите?

Разлики между алуминиевата и ПВЦ дограмата, които ще ви насочат към правилния избор!

Съвременният пазар за дограми е достатъчно щедър да ви предложи богато разнообразие от избор. В повечето случаи обаче потребителите са изправени пред дилемата – алуминиева или ПВЦ дограма. Това са и най-често купуваните на готово и поръчвани за изработка по заявка видове дограми. Няма спор обаче, че в повечето случаи хората се объркват и трудно успяват да преценят кой е по-удачният вариант за тях – алуминиевата или ПВЦ дограмата. Редно е да сте наясно, че двете силно се различават една от друга. Само когато сте наясно по какво точно, ще бъдете наясно и какво ви е нужно. В тази връзка ви предлагаме пълен списък с основните разлики между алуминиевата и ПВЦ дограмата, които ще ви насочат към правилния избор.

 

различни-прозорци

 

  1. Различен материал. Това е първата и главна разлика, от която идват и различните наименования на двете дограми. Алуминиевата се изработва от метал, което я прави далеч по-здрава и издържлива във времето. От друга страна обаче ПВЦ дограмата се прави от полимер, който има по-ниска степен на топлопроводимост, респективно при нея помещенията се затоплят по-бързо и за по-дълго време. Нещо повече – спецификата на материала на ПВЦ дограмата позволява минимално задържане на конденз в помещението.

 

  1. Начин на изработка. Без значение колко сложен е вашият дизайн и концепция за дограма – дали у дома, или на работното място – ПВЦ материалът е по-лесен за обработка. Той е гъвкав и може да придобива по-лесно формата, която искате. Обратно, при алуминиевата дограма нещата са по-сложни, защото там се изискват стриктно спазване на стандарти, размери и подходи поради твърдостта и плътността на метала. Последно, но не по важност, самия монтаж на ПВЦ дограмата също е по-лесен от този на алуминиевата.

 

  1. Цена. Крайната цена трудно може да се сравнява,
   цена на дограма
   Цената на едно стока/услуга често е определяща и за качеството й

   когато става въпрос за ПВЦ и алуминиева дограма, защото различните доставчици и производители ползват различни материали, ценоразписи и подходи. По-важно е, че цената, ако се възприеме като сума от усилия (цена за работа) и сума за самия материал, ПВЦ дограмата е в пъти по-евтина от алуминиевата.

 

  1. Поддръжка и издържливост. Тук, категорично, в класацията по всякакви параметри (дори ако трябва да намесваме дървената дограма, която не участва в днешното ни сравнение) бие алуминиевата дограма. Тя е надеждна и сигурна и за разлика от ПВЦ дограмата няма да се разпадне или спре да изпълнява основните си функции след 2-3 десетилетия. Наред с това, поддръжката на алуминиевата дограма е изключително лесна и не изисква никакви специални грижи, продукти или препарати. За ПВЦ дограмата обаче важи същото – и при нея поддръжката е напълно достатъчно с едно забърсване от време на време.

 

  1. Вариативност в дизайна. Алуминиевата дограма предлага не само възможност за различни дизайни и модели, но също така и за лесно приспособяване на дограмата към вече изработените прозорци, фасади и парапети. Нещо повече – ако предпочетете алуминиевата пред ПВЦ дограмата, можете да обмислите и варианта с цветни обкови, които да съчетаете с останалата част на своя интериор или екстериор. Ефектът е гарантирано добър и атрактивен!

 

  1. Сравнение на здравословно ниво. Може да ви се стори странно, но всъщност се прави и такова сравнение. Напоследък, еко темата стана прекалено нашумяла и е невъзможно за различните производители и фирми – без значение от конкретната им ниша – да не намесят темата за екологично чистите материали. Както сигурно се досещате, в случая алуминиевата дограма е по-надеждният избор. Тя е изградена от екологични чисти материали, докато ПВЦ дограмата си е чисто и просто така нелюбимата напоследък пластмаса.визия-и-стил

 

 1. Визия и стил. Последната точка, която ще прегледаме за сравнение между алуминиевата и ПВЦ дограмата е свързана с крайния изглед. Въпреки че, по принцип, дограмата има най-вече функционално, а не толкова естетическо значение за дома или работното място, не може да подценяваме нейната визия. Визията, сама по себе е критерий за много потребители, а когато е съчетана с качество, продуктът, в крайна сметка оправдава инвестицията и вложените за нея средства. Ако трябва да сме честни, за нас е трудно да изкажем каквото и да е субективно мнение, защото можем да ви повлияем, но самите вие, също, ще се съгласите, че алуминиевата дограма е далеч по-класическа като дизайн, по-солидна и по-малко евтино изглеждаща за разлика от ПВЦ варианта. Нещо повече – както вече споменахме по-горе, алуминиевата дограма позволява повече свобода в индивидуалното изграждане на дизайна, докато при ПВЦ в повечето случаи клиентите дори са ограничени от гледна точка на цветова гама.

 

Без значение какъв ще е крайният ви избор – алуминиева или ПВЦ дограма – тази част от домашния интериор е от особено значение. Тя има защитна, превантивна и функция за повишаване качеството и условията ви на обитаване. Друг е въпросът, че хората, които търсят съвършенството, ще преценят и сравняват, докато не изберат най-доброто. Е, след като чухте основните им характеристики, за вас кое е по-доброто – ПВЦ или алуминиевата дограма?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *