Съвети при избор на алуминиева или ПВЦ дограма

Функциите на дограма, знаете много добре, са много. Освен че ни осигурява желаната или поне близка до желаната температура у дома и на работното място, дограмата ни предпазва от други неприятни условия като шума например. Не са по-малко и предимствата на дограмата. Често дограмата дори е използвана за допълнителен елемент в по-нестандартно и оригинално решение. Но в случая, не сме се събрали, за да обсъждаме колко много функции и предимства има дограмата – без значение дали е алуминиева, ПВЦ или дори дървена. В случая по-важното е да ви помогнем при избора на дограма. За тази цел сме ви подготвили един изчерпателен списък с практически съвети, които да използвате на воля и с които, може би, дори ще успеете да си отговорите на много въпроси, мъчещи ви в този момент, преди да отидете да направите своята заявка или директна покупка. Ето ги и нашите специални препоръки при избора на дограма.

дограма-съвети

 1. Преди да инвестирате, поставете си цел.
  В живота, по принцип, е така и покупката за дома или офиса не прави изключение от това правило. Трябва да сте наясно за какво точно ви е нужна дограмата – за отопление или за шумоизолация, kато част от цялостния ремонт у дома или като дребно подобрение поради ограничения в средствата?
 2. Купувайте с ясна представа какво е преимуществото на единия вид дограма, и какво на другия!
  Точно така – не забравяйте, че двата вида в някои отношения силно се различават. Така например, ако търсите по-изгодното като цена решение, спрете се на ПВЦ дограмата, ако обаче искате да инвестирате в по-дълготраен продукт и с възможност да има по-оригинална визия, вашата алтернатива определено е алуминиевата дограмa.
 3. Ако нямате време за чакане и наистина бързате…
  Това може да се случи на всекиго – особено времена българинът, който по природа обича да върши нещата в последния момент. Добрата страна на нещата в този случай е, че ПВЦ дограмата се изработва и монтира много бързо и лесно, така че можете до седмица да я имате след направената заявка. Немалко от фирмите предлагат експресна поръчка със срок от до 3 дни максимум.
 4. Помислете добре и върху интериора…
  Макар дограмата да не е декор или украса за дома, а пристига със своята конкретна мисия – да отоплява или да изолира звука от трафика в случай че живеете на центъра, например, визията й е също толкова важна, колкото е и функционалността й. В повечето случаи при PVC дограмата могат да се избират само цветовете. Обратно – алуминиевата дограма по поръчка може да е далеч по-оригинална и като дизайн, съчетания и така нататък.
 5. От особено значение за крайното ви потребителско решение е и местоположението на дограмата, която сте на път да поръчате.
  Някои конкретни работни места – цехове, огромни офис сгради с капацитет поне 200 души, производствени помещения или лаборатории – изискват специални условия. Сред тях може да бъде и дограмата, така че преди да отправяте заявката си към най-надеждната фирма за дограма, информирайте се дали работното ви място не изисква конкретни параметри и модел.
 6. Цената е важна!
  Разбира се, че е важна. Особено днес.. Никой не е казал, че сме тук да ви препоръчваме да изберете някое менте дограма, само защото сме бедни и няма смисъл да се охарчваме за такава инвестиция. Напротив – не се подвеждайте по реклами за намаления и специални отстъпки. В много случаи, прекалено занижената цена за al или ПВЦ дограма е знак за изключително ниско качество. Нашият съвет е по-скоро да не се втурвате да купувате от първата фирма, която срещнете по пътя си. По-добре разучете пазара и разберете какви са средните цени. След това сравнете и преценете, а накрая вече можете да направите и своята поръчка.
 7. Съобразете дограмата с изолацията в помещението
  В противен случай ще се случи най-лошото при подобни екстериорни и интерирони активности, а именно кондензът в стаята. Той, накратко, образува мухъл, който е излишно да обясняваме колко е вреден за здравето ви и неприятен за вида на цялото помещение. Ако обаче дограмата и нейната инсталация не е съобразена с изолацията, всички тези неща могат да ви сполетят и вас…
 8. И точно поради тази и много други причини, търсете професионалисти!
  Някои хора смятат, че имат нужда само от съвет за избор на алуминиева или pvc дограма във Варна. Истината обаче е, че ако не сте майстори или строителни експерти, вие като цяло имате нужда от помощ – включително за монтирането на дограмата. Не правете грешката да я слагате сами – повярвайте ни, ще сгрешите, а и в много случаи фирмите правят отстъпки или предлагат безплатно инсталиране. Дори да трябва да заплатите за монтажа, не забравяйте, че както плащаме на шофьора, за да ни превози от точка А до точка Б, защото ние не можем да караме, така и е редно да заплатим на майстора, за да постави дограмата по най-прецизен и правилен начин.
 9. Обмислете и екстрите към една дограма…
  В повечето фирми ще ви ги предложат така или иначе, но ние сме длъжни да ви дадем насоки от тази гледна точка също, защото някои производители нямат навика да натрапват услугите си, без да сте били заинтересовани относно тях. Такива екстри към дограмата може да е обковът, който, например, е отлично предпазно средство срещу проникване в помещението от външната страна на сградата, а също така и остъкляване на прозорци и дори поставяне на комарници. Такъв тип пакетни услуги стават доста изгодни за семействата, които тепърва се нанасят в ново жилище, по време на цялостен ремонт или създаване на работното място от нулата.
 10. За търговската марка и репутацията…
  Последно, но не по важност обмислете и въпроса откъде ще поръчвате или закупувате в готов вариант дограмата. В нередки случаи потребителят се подвежда от популярността на една или друга марка, като избира продуктите с идеята, че те са най-добрите, щом само те се рекламират. Запомнете обаче, че репутацията и известната марка не винаги са свързани със знак за равенство. Направете предварително проучване, попитайте приятели или просто се срещнете очи в очи с представителите на фирмата, от която мислите да купувате.

Пожелаваме ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *