Дограмата – необходимост, а не удобство!

Защо дограмата вече не е удобство, а необходимост?

Бихме искали да ви върнем с няколко години назад. Може би, максимум 10 ще са напълно достатъчни, за да се озовете в период, когато домашният интериор нямаше нищо общо със сегашния. Спомнете си за дограмата у дома. Имахте ли изобщо такава? Е, сигурно сте имали, но е била дървена, от която повече хора днес бягат, защото е некачествена или поне не толкова издържлива и функционална. Друг е въпросът, че точно дървената дограма изглежда най-естествено на фазата на сградата… Споменахме обаче функционалността… И точно за нея по един или друг начин ще стане на въпрос в материала ни. Точно защото съвременната, модерната дограма придоби много повече функции от старите, тя е вече почти задължителна, а не по желание. В действителност никой няма да отрече, че ако преди дограмата бе удобство и дори лукс, днес нещата не седят точно така. Дограмата – без значение дали е алуминиева, ПВЦ или дървена – е необходимост. А защо, ще разберем още сега!

 

прозорци

 

На първо място, трябва да отбележим факта, че новите стандарти в строителството сами по себе си наложиха идеята за дограмата като първа необходимост. Преди, тя бе допълнение, но днес е сред основните елементи в изграждането на фасадата. По един или друг начин можем да кажем, че строителните и интериорни експерти са ни наложили насила дограмата, но това не е точно така. Вие лично, със сигурност, ще признаете, че ползите от съвременната дограма са достатъчно много. Те превръщат дограмата в универсална мултифункционална част от жилището или сградата на работното място. Точно предимствата на дограмата я превръщат и в необходимост – просто защото хората свикнаха с удобствата, които тя носи. Ето ги тях:

  • Топлоизолация – немислимо е да изкараме зимния период без дограма. Всъщност, немислимо е и да влагате купища пари в скъп климатик, в изграждане на домашна камина или в инсталиране на мощна печка, ако нямате дограма. Без нея цялата създавана топлина и респективно електрическата енергия, която ще платите за нея, ще отидат на вятъра.

 

  • Без дограма, дори най-скъпият инверторен климатик няма да ви спаси от горещините! Изпитали сте го на свой гръб, нали? Или знаете от съседка, че макар и да има толкова голям климатик (вие сте го виждали дори), в тях винаги е ужасна жега, защото няма свястна дограма.

 

  • Шумоизолацията е друго свойство на дограмата, която при ПВЦ алтернативата се проявява в по-силна степен. При всички случаи – дори и при дървената и алуминиевата, изолирането на външния шум от вашия дом или работно място е пове1е от необходимост. И вие ще се съгласите с това – особено имайки предвид, че трафикът навън е непоносим, шумът идва откъде ли не – заведения, хотели, магазини, машини, строежи и т.н. Та, дограмата, определено, може да ви избави от подобен дискомфорт, а дори и от мигрена…

 

  • Предпазване от конденз. Това предимство, също, пряко е свързано с темата за новото строителство. Както знаете, при току-що построената сграда, степента на влага обикновено е доста висока. А това е изключително вредно за вас и за вашето здраве. Когато навън има допълнително валежи – било то дъжд, или сняг – влагата се увеличава двойно, респективно заплахата за респираторната ви система става двойна. За щастие, ако имате чудесна алуминиева дограма, вие няма да имате такъв проблем – не и в своя дом.

 

  • Добър естетически вид. Няма да оспорите и факта, че дограмата има естетически приличен вид. Ако сте от по-креативните хора, дори можете да използвате дограмата за своя основна идея или акцент, като подберете интересен дизайн, селектирате свежа цветова гама или сами проектирате модела на своята дограма (удачно за алуминиевата дограма предимно). Наред с това, не забравяйте, че дограмата може да има две страни, т.е. само с нея можете да украсите и интериора, и екстериора. По този начин – отново – става ясно, че дограмата е необходимост, нали така?

естетичен вид на дограмата

Без да продължаваме да навлизаме в подробности, ще обобщим, че дограмата днес създава усещане за уют и комфорт, когато я има, а когато такава липсва, условията на обитаване, определено, стават неприятни и в много случаи наричани дори мизерни. Дограмата ви носи много удобства, затова не просто не се отказвайте от нея, ами и обмислете добре какъв е най-добрият вариант за дограма за вас. Обмислете, освен това, и дали не бихте имали възможност да инвестирате повече пари, но за да получите по-добро качество и дизайн дограма. Такава инвестиция, категорично, е смислена и безспорно ще ви възстанови парите през годините – чрез по-малки сметки за ток, чрез по-малка нужда от ремонт и така нататък. Да, дограмата не е лукс, а необходимост! С функциите й прекалено много свикнахме, така че тя вече е и задължителна…

А вие имате ли нужда от нова дограма? Търсите ли подобрения за дома? Защо не започнете точно с нея? Ако не друго, този необходим лукс днес поне е достъпен от гледна точка на цена и от страна на нужно време за изработка и монтаж!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *